Vágykeltők

Az élet forrása és egyik legszebb ajándéka a szex, nélküle egy párkapcsolat nem teljesedhet ki. De mi van, ha megtaláltuk eszményi kedvesünket, és valamiért mégsem működik a testiség? Következzenek az okok és a megoldások...

Teljesítményorientált világunk szexuális életünkre is hat, sajnos, nem éppen előnyére változtatva azt. Bármennyire civilizáltnak tartjuk is magunkat, még mindig kevesen érzik-értik, hogy a szexualitást tanulnunk kell. Nemi életünk fejlődését pszichológiai, kulturális és társadalmi tényezők alakítják születésünktől kezdve. Vagyis nem ösztönös, veleszületett sajátosságnak tudható be.

Az élet fricskája, hogy önmagában a jó szex kevés egy jól működő párkapcsolathoz, ám nélküle szinte lehetetlen. A "jól működő" kifejezés nem a minél többször, minél tovább átélt orgazmust takarja, hanem a mindkét fél számára megfelelő gyakoriságú, módú kielégülést. A jó csapatmunka a titok nyitja. Beszéljünk igényeinkről, kifogásainkról, mert így eljuthatunk a megoldásig. A főnyeremény kitartásunkért a szexualitás öröme, a boldog párkapcsolat forrása.

A hiba forrása

Alkalmanként bizony mindenkivel előfordul, hogy képtelen a nemi aktusra, vagy aktus közben nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretné. Felesleges ilyenkor a kudarcélménybe temetkezni, és máris a legrosszabbra gondolni! A szexuális aktus alapvetően négy fázisra oszlik: vágy, izgalom, kielégülés, megnyugvás. A szakemberek az első három fázisban keresik a hibák forrását.

A férfiak gyakran szoronganak, talán nem lesznek képesek az ágyban megfelelni. Ez pedig olyan méreteket ölthet - főleg, ha a kudarc a múltban egyszer már bekövetkezett -, hogy valóban képtelenek teljesíteni. Az önmaga farkába harapó kígyó esete ez: minél intenzívebb a szorongás - "megint nem sikerült!" -, annál nagyobb az esély a kudarcra.

Impotenciáról akkor beszélhetünk, ha a közösülési kísérletek huszonöt százalékában nem jön létre megfelelő mértékű erekció, az esetlegesen tomboló szexuális vágy ellenére sem elég merev a pénisz. Mi okozhat zavart? A munkahelyi stressz, kapcsolati félelmek, csalódottság, ezek mind-mind pszichésen befolyásolják a férfi nemi erejét, de emellett számos fizikai betegség is kiváltó ok lehet. A negyven alatti férfiak esetében többnyire lelki eredetűek a panaszok, a kor előrehaladtával viszont a következő betegségek is potenciazavart okozhatnak: cukorbetegség, keringési zavar, túlsúly, alkohol és cigaretta, egyes gyógyszerek mellékhatásai, érelmeszesedés, idegrendszeri megbetegedések és vérellátási zavar.

Korai magömlésről akkor beszélhetünk, ha az ondó kilövellése még a hüvelyi kapcsolat előtt, vagy közvetlenül utána bekövetkezik. Miután a magömlés bonyolult központi idegrendszeri - agyi - szabályozás alatt álló reflex, okai gyakran innen erednek. De előfordulhatnak gyulladásos okok is. Ez utóbbiak közé tartozik - többek között - a húgycső- és prosztatagyulladás, a fityma- és makkgyulladás. Gyakran lelki, tanuláslélektani okokkal, gyermekkorra visszavezethető tapasztalatokkal is magyarázható a probléma, s ez ritkán szűnik meg magától.

A nők jellemzésére használt frigid jelző a szexuális kívánalmak teljes hiányát jelenti. Ebben az esetben nem beszélhetünk pusztán fizikai korlátokról, hiszen maga a vágy az, ami elkerüli a frigid nő testét és lelkét. Főként a lélekben keresendő a vágy hiányának magyarázata. A súlyos depresszió hosszan tartó, de nem végleges frigiditást okozhat, ahogy a kapcsolati válság, a partner elvesztésétől való félelem, az önbecsülés hiánya is.

Egyes súlyos betegségek is a vágy csökkenéséhez vezethetnek: nőgyógyászati gyulladások, műtéti beavatkozások, illetve a napjainkban oly gyakori jelenség, a gombásodás. A nemi vágy csökkenéséhez hozzájárulhat még a hormonális változás, a fogamzásgátlók szedése, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás is. Előfordulhat, hogy a fájdalmas szexuális közösülések megismétlődése ellen védekezik a szervezet a libidó blokkolásával, avagy vaginizmussal, ami a hüvely akarattalan görcse, s megakadályozza a behatolást.

Fontos!

Mind a testi, mind a lelki okokat fel kell deríteni és kezelni! Ezen túl hasznos, ha tisztítóböjtöt tartunk, mert javítjuk vele a szervezet általános egészségi állapotát. Vitaminok és ásványi anyagok közül segíthet az E-vitamin, cink, magnézium, karnitin, szelén, a férfiak számára ajánlott a mangán.

Segítség Aphrodité kertjéből

Az afrodiziákum a szerelemistennőről kapta nevét. Számtalan gyógynövényt, fűszert és mindennapi élelmiszerünket tartják vágykeltőnek. Közülük többnek még tudományosan nem bizonyították a szerelmi életünkre gyakorolt jótékony hatását, csak az évszázados tapasztalatokra hagyatkozhatunk.

Ánizs: egyik legkedveltebb fűszere volt a hedonista Rómának. Szerették emésztést elősegítő, élénkítő és nem utolsósorban szexuális aktusra ingerlő hatású, illatos illóolajáért.

Bazsalikom: őshazájában, Dél-Ázsiában az egyik legszentebb növény. A hinduk Laksmi istennő és férje, Visnu tiszteletére kultikus helyeken ültetik. Állítólag "soha el nem mulandó nemi életet adományoz".

Borsos menta: "Szerelmi játékra ösztönző" italnak nevezte el Hippokratész a belőle készült italt. A nemi vágyat serkenti illóolaja is.

Koriander: vágykeltő hatását már az ókori Egyiptom és Palesztina területén is ismerték. Dioszkuridész, a híres görög orvos borban elkeverve ajánlotta fogyasztását.

Gyömbér: a keleti orvoslásban "melegnek" tartják, tüzet visz a testbe, stimulálja a nemi szerveket. Ezzel megegyező hatású a ginkó is.

Petrezselyem: férfiaknál ajánlott a petrezselyemgyökér rágcsálása merevedési zavar esetén. Apioltartalma értágulatot okoz.

Rozmaring: a nemi vágyat fürdő formájában serkent, mivel a bőr vérellátását élénkítve fokozza annak érzékenységét.

Sáfrány: már az ókori görögök is előszeretettel alkalmazták főleg a nők érzékeinek felkorbácsolására. Nemcsak izgató, hanem pszichoaktív hatású is, hosszú orgazmushoz segít.

Szegfűbors: az indián népi gyógyászatban úgy tartották, hogy sok-sok kakaóval elkeverve felizzítja a nemi ösztön szent tüzét.

Szerecsendió: Európában a XVI. századtól kedvelt fűszer, főként izgató hatása miatt. Illóolaj formájában alkalmazzák.

Vágykeltő megoldások

Az örömteli, kielégítő szexuális élet újbóli megélése érdekében az érintettek számára - legyen szó férfiről vagy nőről - rendkívül fontos a szorongás felszámolása, az önbecsülés helyreállítása. Ehhez természetesen szükség van egy odadó partnerre s annak megértő figyelmére, segítségére. Potenciazavar, illetve frigiditás esetén nem szégyen szakember segítségét kérni, hiszen bizonyos esetekben ez az egyedüli megoldás!

Ezt az utat támogathatják olyan természetes gyógymódok is, mint például az akupunktúra, a Bach-virágterápia, a hidroterápia, a talpmasszázs, a testmasszázs. A homeopátia szintén ideális kezelési módszer a női frigiditásra és a férfiak merevedési zavaraira, hiszen a testre és a lélekre egyaránt ható szerek egyszerre oldják a fizikai és a szellemi gátakat.

Toptippek

Nem vagyunk mindannyian "lepedőakrobaták", és kudarcainkat is máshogy éljük meg. Szerencsés esetben az ember ilyenkor legyint: "Majd holnap!" Van néhány alapszabály hasonló "balesetek" bekövetkeztekor:

Nem szabad ügyet csinálni belőle, ha nem sikerül - megesik mindenkivel!

Ha párunk "vall kudarcot", semmiképpen se kezdjünk el sírni, hisztizni, követelőzni, féltékenykedni, lelkizni!

Változtassunk életmódunkon: vizsgáljuk felül étrendünket, mozogjunk többet!

(Forrás: szexualitas.hu)

A cikket a vágyfokozók szakértője a MrPotencia.hu oldal tette közzé.