5 aranyszabály, ha a kolléganőddel jársz

Komolyan gondolod, vagy egyszerűen csak megtetszett és rámoccantál? A szabályok többé-kevésbé ugyanazok – ráadásul kettőtökön kívül a munkatársakkal is jót teszel, ha mindet betartod.

Ne legyen ügyetlen a szerepváltás!

Éppen egy liftbe kerültetek a kollégákkal, pedig néhány órája még édes kettesben voltatok a hálószobában? Ez a furcsa helyzet akár romboló is lehet a kapcsolatotokra nézve, ha esetlenül kezeled.  A Human Nature című szakfolyóiratban 2008-ban jelent meg egy kutatás, amely szerint a nők sokkal gyakrabban bánják meg a munkatárssal való összegabalyodást – pláne, ha attól félnek, hogy nem lesz következő alkalom. Akár laza románcról, akár komoly kapcsolatról van szó közöttetek, némi ügyesen célzott és adagolt humorral könnyedén oldhatod a hirtelen hivatalossá hűlt hangulatot közöttetek.  Érdemes olyan poénokra és közös élményekre visszautalnod ilyenkor, amelyek a kollegiális kontextusból származnak, mégis mindkettőtök számára kedvesek.

Ne foglalkozz a pletykákkal!

A szóbeszéd kiküszöbölésének legegyszerűbb módja, ha nem törekszel szándékosan a megakadályozására. Amennyiben ugyanis folyton az jár a fejetekben, hogy vajon mikor tudódik ki a kapcsolatotok, illetve a vállalati etikett értelmében egyáltalán felvállalhatjátok-e odabent, az együtt töltött időt is megmérgezitek vele.  A legelegánsabb megoldás, ha egy munkaidő utáni iszogatáson vagy nem hivatalos összejövetelen mutatkoztok először együtt – innentől kezdve már a többieknek is természetes lesz a helyzet. A felmerülő kérdéseket válaszoljátok meg, ám ennél többet nem feltétlenül érdemes kettőtökről fecsegnetek. A szaftos részleteket pedig pláne tartsátok meg!

Feledkezzetek meg a munkáról!

A közös élmények – pláne az együtt megélt stressz- és krízishelyzetek – gyakran olyan érzelmeket ébresztenek, amelyeket könnyű összetéveszteni a szerelemmel. A hibát azonban egyszerűen kiküszöbölhetitek, ha az ismerkedési időszakban néha szándékosan kizárjátok a diskurzusból a munkahelyi témákat.  Szintén működőképes lehet, ha például tíz percet adtok magatoknak a benti dolgok tisztázására, utána pedig tudatosan pihenő üzemmódra kapcsoltok. Így elkerülhetitek, hogy az irodán kívüli beszélgetések is tulajdonképpen irodán belüliek legyenek. Egy jó film vagy egy kirándulás mindig jó alapul szolgál a további csevejre.

Hagyd, hogy nőies legyen!

Ha egész nap egymás közelében vagytok, nehézséget okozhat számodra, hogy értelemszerűen más férfiak társaságában is látod. Míg neked a női kollégákkal lejátszott flört természetes lehet, valószínűleg felébred benned a zöld szemű szörny, amikor észreveszed, hogy bizony a kedvesed is lehet a másik fél egy hasonló helyzetben.  Semmiképpen se akard viszont korlátozni a munkahelyi kommunikációját, mert az nem lenne egészséges! Külön érdekesség, hogy a Journal of Economic Psychology-ban közzétett 2008-as kutatás szerint a csinos nők 7-12%-kal többet keresnek, mint a kevésbé előnyös külsejűek.  Jobban teszed tehát, ha az öltözködésébe sem szólsz bele, hiszen amellett, hogy ez elfogadhatatlan, még a karrierjében is gátolhatod ezzel.

Készülj fel mindenre!

Kissé lelombozó adatot hagytunk a végére: a munkahelyi románcok csupán egyharmada bizonyul hosszú távúnak. Ez a statisztika azonban akár a kapcsolatotok előnyére is válhat, hiszen legalább mindvégig úgy fogsz bánni a nőddel, hogy tudod: utána is egymás közelében kell lennetek.  Akárhogyan is alakulnak közöttetek a dolgok, lényeges, hogy az iroda falain belül soha ne veszekedjetek! Közös projekt esetén pedig vegyétek elő a legprofibb éneteket, hiszen a meló szempontjából senkit sem érdekel, milyen érzelmi dráma húzódik meg a mélyben.  Más kérdés, hogy a problémát sasszemmel kiszúró empatikusabb kollégák nagyon sokat segíthetnek a legnehezebb időkben.  Neked volt már munkahelyi kapcsolatod? Kommentben megoszthatod a történetet!

(Forrás: men.hu)

A cikket a MrPotencia.hu oldal tette közzé.